Saturday, March 8, 2014

SNAP 2014

SNAP fotofestivalis, kuris vyko jau šeštąjį kartą ir žadėjo garsiausių fotografų paskaitas, workshop'us bei fototechniką už patrauklią kainą, mums buvo pirmasis - dėl to sunku ir praktiškai neįmanoma jį linksniuoti kaip geresnį ar įdomesnį, lyginant su jau praėjusiais. Viena aišku - nuomonių internetinėje ervėje labai daug, ir dauguma jų priklauso ne visai galutiniu rezultatu patenkintiems dalyviams, tai kas kaip kodėl čia buvo gerai ir negerai.


Turbūt didžiausias renginio minusas - bilieto kaina. Kadangi buvom aprūpintos akreditacijomis, galvos sukt nereikėjo ir į visas paskaitas ar workshopus galima buvo lengvai įsmukti, ko nepasakysi apie kitus norinčiuosius. Apyrankių peripetijos buvo gana ribotos -  įsigiję raudonąją, visas duris varstyt galėjo taip pat lengvai, bet kiek teko girdėt, workshopų aplankymas čia irgi buvo ribotas - pavyzdžiui, į A.Pocėj rengiamą bilietai, ko gero, buvo išpirkti per kelias dienas. Žodžiu, bilieto kainai viršijant 200 litų, daug kas, ko gero, pasibaigus renginiui svarstė, ar rezultatas atpirko lūkesčius. Kitas pastebėjimas - dėl pakvietimų, kurie iš esmės leido dairytis ir vaikštinėt pirmajame LITEXPO aukšte, tačiau daugiau jokių privilegijų kaip ir nedavė - mano galva, būtent paskaitos turėjo būti pagrindinis faktorius, viliojantis apsilankyti SNAP, bet greičiausiai pakvietimai leido šiek tiek pakelti apsilankančių srautą, kuris ir taip čia buvo gana nemažas.

Turbūt smagiausias ir tankiausias renginio taškas priklausė Fuji instax su galimybe poloroidu prisigaminti daug selfių ar bendrų su draugais nuotraukų :)




Labiausiai laukta ir patikusi, ko gero, buvo R.Darulio paskaita apie ilgą, bet sėkmingą kūrėjo kelią į mados fotografiją, ir patiko turbūt dėl nuoširdaus pranešėjo pasiruošimo ( ko nepasakysi apie kitus tą dieną kalbėjusius, nes daugelis, matyt, vadovavosi principu ai, ateisiu ir greit paimprovizuosiu kažką ) ir papastumo, nors dėl savo sėkmingos karjeros girtis tikrai yra dėl ko. Paskaitos pradžioje  prisistatęs kaip freelance fotografas arba kitaip bedarbis, Rokas pasakojo apie sunkią fotografo darbo pradžią:pavyzdžiui, nė į galvą nebūtų atėję, kad viskas dažniausiai prasideda nuo asistento pozicijos, kuri neretai gali trukti nuo 5 iki 7 metų, dažnai atsisakant savo idėjų ir asistuojant pagrindiniam fotografui vardan rekomendacijų ir gero vardo užsitarnavimo. Kaip ir visur kitur, viską nulemia juodas darbas ir užsispyrimas. 
Ingos Matkevicienės foto


Smagu dėl didelio čia susibūrusių kiekio, ar tai bebūtų profesionalai ar šiaip fotografija besidomintys, didelis ačiū organizatoriams už akreditacijas, galbūt ateityje reikėtų gerai pagalvot tik dėl bilietų kainų, jei jau festivalis rengiamas nebe pirmąkart už siūlomus įkainius programoje turbūt vertėtų įtraukti daugiau opcijų.


No comments: