Sunday, November 4, 2012

Mados blogeriai : tarp tapatybės paieškų ir tuštybės



  Sako, tam jog pradėtum rašyti blogą ( ir pakankamai kokybišką , nesikuklinkim  ) , prieš pradedant reikia labai gerai savęs paklausti - do I have what it takes ?  Aš dar  mėgstu tatai  vadint   IT charizma - ar sugebėsi  pritraukti lankytojus taip, jog jie grįžtu vėl ir vėl, nesvarbu , kokio turinio ir pobūdžio tavo tinklaraštis bebūtų. Čia panašiai kaip su ' chemija ' : kai kurie žmonės tave traukia ir su jais įdomu, o kiti tiesiog nelimpa , ir nieko čia nepadarysi. Internetas užkimštas  galas žino keliomis dešimtimis blogų su vienodomis fashion antraštėmis, jei tik užeisi ir nepatingėsi klikinti , taip gali ir visą dieną prasėdėt beieškant kažko kitoniško , bet kažkokiu būdu aš , kaip daugelis, turiu bent keletą top blogų , kuriuos visada skaitau ir drąsiai vadinu mėgstamiausiais vien todėl, jog jie ėmė ir užkabino. Tik klausimas, kas tą paskatino : kokybiškos nuotraukos,  rašymo stilius ar galų gale patys  outfitai ? Tarkim, man skaitant blogą gyvybiškai reikalingas tekstas : asmeniniai pastebėjimai, kritika, renginių apžvalgos ar bet koks pasisakymas apie save , taip sukuriant įspūdį, jog rašantįjį aš jau visai neblogai pažystu.   Labai mėgstu  niujorkietę žurnalistę Leandra Medine ir jos originalaus koncepto blogą Man Repeller dėl labai sąmoningų ir smagių postų .  Vienas labai puikus įrašas nepikai šaipėsi iš praktiškai kasdienio blogerių dienos outfito fiksavimo ir kiek pastangų į tai reikia įdėti  : čia aš tikrai nežinau, kad mane fotografuoja, čia aš susimąsčius, o čia  neva kažkur žingsniuoju nors iš tikrųjų kojos nėra kur padėt. Nesvarbu, kad taip sunkiai ' dirbdama ' pozuoja ir pati autorė, ' what you see, its not always what you get. Visada skaičiau Spintos Guru ir šventai tikiu, kad geriau už  tinklaraščio autorę  Deimantę Bulbenkaitę rašančių ir mados tendencijas apžvelgiančių lietuviškoje bloginėje ( ir ne tik ) plotmėje  tikrai nėra. Be to, labai smagu, jog autorė niekada nepasidavė skaitytojų spaudimui kelti ir savo įvaizdžio foto, o koncentravosi į rašymo procesą. Galiausiai blogas tapo būsimos žurnalistės vizitine kortele. Neblogai ar ne?


Kalbant apie blogus, kurie labiau koncentruojasi į vaizdinę medžiagą, t.y , dienos outfitus ir lookbookus, turiu pasakyt  - jų yra SIAUBINGAI daug. Net Lietuvoje su mados knygos debiutu į paviršių iškilo tiek daug pradedančiųjų ar jau senokai rašančiųjų, tik laukiančių to šlovės momento,  jog gali pagalvot - jei taves nera blogspot ar wordpress platformoj, tavęs nėra visai. Atrankos kriterijai nelabai veikia, net dauguma įvaizdžio nuotraukų niekuo neišskiskiria iš kitų , nes tuos pačius zarinius ar topshopinius batus pamatysi kitam bloge, skirsis tik fonas, kurį kiekvienas blogeris irgi turi kruopščiai apgalvot. Jokiu būdū tai nėra jokia kritika, tiesiog subjektyvus mano požiūris.  Gal todėl niekad pernelyg nemėgau dėti ar pozuoti tam dienos outfitui - nesijaučiu kiekvieną dieną atrodanti taip, jog verkiant reikėtų dalintis savo aprangos detalėmis, nes  odinių, ilgų sijonų ir timpų copy paste deriniai plaukioja visam internete.    Manau, kad Lietuvoje yra labai daug puikų ir savitą stilių turinčių personų,bet toli gražu ne visos rašo blogus. Pavyzdžiui, kiekvienąkart peržiurėjus Feed your fashion animal  tinklaraštininkės Kristės derinius, pagalvoju wow, aš taip niekada nebūčiau sugalvojus.  Arba kokie įdomūs būna Linos iš One moon four stars   outfitai? Turbūt ne visiem įkandamos ne tik įdomios aprangos paieškos, bet netgi jos ' skolinimasis ' iš mados inspiracijų :  ne visos net su geriausiais norais gali atrodyti kaip minimalistė Elin Kling ir net ne finansiniuose skirtumuose čia slypi esmė. Ko gero, ne kiekvienas iš mūsų turi ne tik tą mados charizmą, bet ir tik vienetams priklausantį unikalų  stiliaus pojūtį.  Jei Lietuvoje tarp blogerių konkurencija yra sąlyginai maža, tai užsienietiškuose tinklaraščiuose tikra mėsmalė, tačiau net ir tokioje koknkurencingoje rinkoje ten randi ' iškrentančių' iš masės (gerąja prasme )blogerių :  'one of a kind'  vadinamoji vintažinių ir brandinių derinių atstovė Nicole iš Gary Peper ; skandinavė Angelica Blick, vyriško stiliaus detalės prancūzės Garance Dore  aprangoje ir t.t.  Dar niekada požiūris  ' tavo apranga kalba apie tave ' nebuvo toks svarus.
    Man asmeniškai kur kas įdomesni ir patrauklesni yra blogai, kurie orientuojasi ne tik į aprangos ar besaikių Zaros ar Acne maišelių New in skiltyje fiksavimą (kas kvepia šiokia tokia tuštybės doze ), bet skirti platesniems užmojams : aprašo keliones, renginius, maisto kultūrą, filmus, žodžiu yra labiau gyvenimo būdo skleidėjai nei vien tik skarmalėlių recenzijos. Kaip aš mėgstu closetvisit,  How I met your style,    theselby - Lietuvoje, mano galva, reikia daugiau panašaus pobūdžio tinklaraščių, kur asmenų istorijos, stilius būtų  aprašomi, remiantis  interjero detalėmis, drabužinės ' krata ' ir pan.  Park and Cube yra absoliutus mano favoritas , įvairūs DIY projektai tiek drabužiams, tiek interjerui, savo veiklą populiarinantys tinklaraščiai, ar tai būtų fotografijos, iliustracijos, asmeniniai brandai - kas tik nori, bloge gali sutalpinti absoliučiai viską, kas kalbėtų už tave.                
Įdomus tinklaraštis ,visų pirma , turi būti įdomi asmenybė, todėl, ko gero, tiek tekstas, tiek vaizdas čia yra vienodai svarbūs. Tik kartais pasvajoju, kaip būtų smagu turėti kažką tarp Tado Vidmanto ir Andriaus Užkalnio, asmenų, kurie galetų rašyti apie madą tiek kritiškai, tiek, šmaikščiai,  su šiokia tokia sarkazmo, pasišaipymo doze. O tada bėgtų instagramint naujo H&M megztuko.



8 comments:

Ieva said...

Labai patiko tekstas, bandyta siek tiek giliau pakapstyti, nebijant ir kiek "pastumti" - labai sveikintina iniciatyva:) man visada idomu suzinoti, ka skaito tie zmones, kuriu blogus as skaitau:) ir labai pritariu tavo (jusu?) poziuriui, kad blogas turetu buti ne tik kazkokie outfitai, new in postai ir panasus niekalai, bet ir atskleista autoriaus asmenybe per teksta/bloge esancias temas ar pan. Tekstas tikrai yra svarbus, man turbut pats svarbiausias aspektas pasirenkant sekti naujai uztikta bloga ar ne:) be teksto - labai negyva ir nyku, kad ir kaip graziai nuotraukose esantis zmogus beatrodytu. visada atminty isliks butent tas, kuris bendrauja su savo skaitytojais, papasakoja ka nors ar aptaria kazka, kas jam aktualu (naujienas, problemas, aktualijas etc).

Sandra said...

Puikus postas, labai patiko :) Ir tikrai, rasyti reikia :)

Unknown said...

Jo sutiksiu postas labai geras ir sakyciau reikalingas. Turbut aprasei visas tas mintis verdancias kiekvieno blogerio galvoje, as pati asmeniskai visada balansuoju tarp ribos kas, ka, apie ka ir kam as cia, ir deja mano blogas dzn buna be jokiu irasu, nes kaskart uzstringu ties tuo ar reikia kazka parasyti ar ne, jeigu apsistoju ties mintim, kad reikia kazka parasyti, tai toks irasas kaip kad, vakar sviete saule o as deviu ta ir ta, kazkaip labai jau skurdziai skamba, o jeigu norisi kazkokia jaukesne istorija bruksteleti tada irasas arba nesisieja visiskai su tarkim outfitu arba tampa savo nuomones kisimu ir pan., bet cia turbut tik mano problema, o gal cia ir yra ta riba kai supranti, ar gali buti geras blogeris, ar tik vaizduotojas, ar tai taip pat tam tikras mokslas kur galioja practice makes perfect? ir kodel vieni blogai susirenka didziules auditorijas o kiti ir lieka su 6 skaitytojais per diena? Bet tarkim kad ir kaip liudnai kartaisi atrodo mano blogo lankomumo statistika as visada ziuriu i tai kaip i saves ieskojimo galimybe ir tam tikra atradimu lauka, ir galiausiai noreciau tiketi, kad populiarumas nera visu blogu pagrindinis tikslas, nes siandien patys populiariausi blogai yra labiau virte internetinemis parduotuvemis o ne ikvepimo saltiniais.

Unknown said...

Aciu uz ikvepiancias mintis ;)

Jurga said...

Saunus irasas, labai patiko!

Gabrielė said...

Taip taip ir dar kart taip! Visiškai sutinku!

mirattes said...

valio valio puikiam įrašui ir gėda man, kad pati nebuvau atradusi šio blogo anksčiau. Gera įžvalga, saldus sarkazmas ir plika tiesa - viskas puikiai susiskaitė!

Justė said...

ah, kaip man trūksta kritiško ir analitiško požiūrio lietuviškuose bloguose. ir gal dar trupučio intelekto, nes daugelis tėra fashion lovers be suvokimo kodėl ir gilesnių apmąstymų kas ir kaip. žodžiu, sveikinu su bandymu užkabinti problemas!