Monday, October 29, 2012

Pies, ¿para qué los quiero si tengo alas para volar ? Arba kaip į madą vėl grįžta Kahlomanija






                                                    Fridos  Kahlo  sugrįžimas į mados olimpą


           Visą gyvenimą kentėjusi nuo paniškos baimės būti užmiršta ( dėl šios priežasties daugiausia tapė būtent savo portretus ) meksikietė tapytoja Frida Kahlo , ko gero, neįtarė, jog jos vardas paliks milžinišką antspaudą ne tik meno istorijoje, bet ir mados industrijoje. Charizmatiška, sarkatiška, dažnai egocentrike vadinta siurelistė tiek manieromis, tiek aprangos stiliumi laužė visus tuometinius grožio kanonus : suaugę vešlūs antakiai, kaspinais ar gėlėmis įpinti plaukai, ryškios spalvos ir ornamentai aprangos detalėse greitai tapo menininkės vizitine kortele. Fridai buvo nusispjaut į pašalinių nuomonę, ji visa širdim nekentė Amerikos ir jos propoguoto grožio suvokimo, o apranga, kaip ji pati teigė, geriausiai atspindėjo jos charakterį ir vidinę būseną. Be to, buvo slapta priemonė maskuoti defektus : ilgi sijonai slėpė neproporcingai mažesnę dešiniąją koją, o laisvo kirpimo palaidinės - korsetus, kuriuos nešiojo dėl nuolatinių nugaros skausmų. Nepaisant nuolat ją lydėjusio fizinio skausmo dėl paauglystėje patirtos katastrofos, Frida garsėjo puikiu humoro jausmu, tryško energija , nevengė linksmintis bei buvo apsėsta save įamžinti ne tik paveikslusoe, bet ir fotografijose . Kadaise vakarėliuose nuolat savo nuotraukas su prierašu ' Nepamirškit manęs - Frida Kahlo ' dalinusi ne tik draugams, bet ir nepažystamiesiems, dabar menininkė gali būti rami - jos tikrai niekas nepamiršo, o mados pasaulis, priešingai , - sukūrė ištisą Kahlomanijos virusą.

1.  2013 pavasario/ vasaros  mados tendencijų verdiktas : memorialas Fridai Kahlo

NYCFW Misha  Nonoo

      Tiek Niujorko, tiek Londono mados savaitėse buvo galima jausti meksikietišką dvasią - daugelis dizainerių nesilaikė sezono topo - minimalizmo - ir nėrė į ryškių spalvų ir ornamentų ansamblius. Tačiau bene daugiausiai Fridiško autentiškumo galima rasti britų dizainerės Mishos Nonoo kolekcijoje : pasak kūrėjos, ją  įkvėpė Fridos meilė ryškioms spalvoms bei feminitinis požiūris.



      
                                              2013 pavasario/ vasaros Madrido mados savaitė , Maya Hansen.

    
    Modelis iš ' Dolce Gabanna ' kolekcijos  Saluti da Taormina , labiau rėkiantis Salute a Frida !



                                    Alice Dellal prieš Vivienne Westwood pasirodymą

2. Odė pynėms

    Niujorko mados savaitėje karaliavo įvairių formų ir variacijų pynės : griežtos ir elegantiškos Jason Wu kolekcijoje, kiek sudėtingesnės jų interpretacijos  pagal Marchesą bei autentiškai kaspinuotos Nonoo braižu. Laikas miklinti savo rankas !

3. Carine ROITFELD bendradarbiavimas su kosmetikos kompanija  M.A.C

    O tai reiškia ne ką kita, kaip laisvę ryškiems ir charakteringiems antakiams - buvusi Vogue Paris redaktorė niekada  nemėgo šviesintų antakių : ' Esu labai laiminga, jog ši kolekcija bus savotiškas kerštas - galėčiau atrodyti kaip pati Frida Kahlo '.



4.  Fridos Kahlo palikimas madai. Beveik po 50 metų lapkričio 22 d. Meksikoje bus pristatyta  paroda, eksponuosianti autentiškus dailininkės drabužius bei aksesuarus (tarp jų ir Pablo Picasso dovanotus auskarus ).

        
Fridos dvasia : nuo streetstyle laimikių iki fashion editorial' ų


 Hot - Sox Frida ( vos už 7 dol. )                       ' Garbage ' vokalistė Shirley Manson 
        


 Iliustratorius Fabio Ciraolo ir jo moderni Fridos Kahlo interpretacija     ' Marie Claire ' , 2012 lapkritis

No comments: